DŻEM Z CUKINII


Składniki:
3 kg cukini
100 ml wody
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2 galaretki brzoskwiniowe
1,5 szklanki cukru

Wykonanie:
Cukinię umyć, obrać ze skry. Usunąć nasiona. Cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Dodać 100 ml wody. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Zmiksować. Dodać galaretkę, cukier i kwasek. Wymieszać. Całość gotować jeszcze 0,5 godz.
Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoików. Zakręcić. Słoików nie trzeba już pasteryzować.

Z podanych składników otrzymuję 7 słoików dżemu.

 

BATONIKI MUSLI Z JABŁKAMI I WINOGRONAMI


Składniki potrzebne do wykonania batonów to:

2 szklanki płatków owsianych górskich,
100 g suszonych moreli/żurawiny/śliwek lub innych suszonych owoców( my użyliśmy świeżych winogron ogrodowych)
2 łyżki syropu z agawy lub płynnego miodu,
1/2 kg słodkich jabłek,
2 łyżki soku z cytryny,
1 płaska łyżeczka soli,
około szklanki ziaren typu słonecznik, dynia, płatki lub słupki migdałów, sezam itp.

Sposób wykonania:

Jabłka ścieramy na tartce o dużych oczkach, owoce suszone  namaczamy w wodzie, aby następnie je odsączyć i pokroić dość drobno.
W dużej misce mieszamy razem starte jabłka, pokrojone bakalie, sól, płatki owsiane, syrop z agawy/miód i sok z cytryny. Mieszamy dokładnie, miskę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu masa dokładnie się zlepi, a płatki owsiane przechwycą wilgoć z jabłek i bakalii,
po wyjęciu z lodówki do masy dodajmy ziarna typu słonecznik, sezam, ziarna dyni (które można tez uprzednio uprażyć),
Masę przekładamy do przygotowanej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie ją dociskamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 30 minut,
po tym czasie najlepiej zostawić masę nadal w piekarniku, niech się tam wystudzi i jeszcze wysuszy, po wyjęciu z piekarnika kroimy upieczoną masą na prostokąty, póki jest jeszcze w miara miękka, ale nie wyciągamy jeszcze z blachy.
Po całkowitym wystudzeniu i wyschnięciu wyciągamy batoniki. Można je włożyć do pudełka – z dnia na dzień robią się coraz lepsze!
 

 

CIASTECZKA OWSIANE


100 g brązowego cukru
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
1 jajko
150 g masła
200g płatków owsianych
2 łyżki mąki
30 g rodzynek
40 g gorzkiej czekolady
Czekoladę posiekać, cukier, mąkę, płatki owsiane, masło i jajko zmiksować na gładką masę. Do wyrobionej masy wrzucić posiekaną czekoladę, rodzynki, sodę, dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, formować małe kulki. Piec w temp. 180 stopni/12 minut. Po wyjęciu zostawić jeszcze 15 min. Do ostygnięcia.
 

 

TAPENADA -pasta


Oliwki zielone 1 szkl.
Pomidory suszone 1 szkl.
Migdały lub nerkowce ½ szkl.
Bazylia zielona 6-7 gałązek
Czosnek 1 ząbek
Miód 1 łyżeczka.
Całość zblendować.

 

ROGALIKI


Mąka pszenna pełnoziarnista ½ kl
Jajka 3 szt.
Mały jogurt (ok. 3 łyżki)
Aromat pomarańczowy
Drożdże 5 dag
Cukier trzcinowy lub inne słodzidło ¾ szkl.
Ciepłe mleko ok 150 ml.
Farsz: 4-5 jabłek, cynamon, rodzynki, miód ok.1-2 łyżek

 

KREM CZEKOLADOWY Z DAKTYLI


Daktyle 1 szkl.
Mleko sojowe w proszku 2 łyżki
Kakao lub karob 2 łyżki
Całość zblendować.

 

BANANOWIEC RAZOWY (piec – ok.45-50 min. w 180 stopni C)


4-5 bananów
3 łyżki miodu
2 szkl. mąki razowej (może być pszenna z pełnego przemiału)
1 i ¼ łyżeczki sody
1/3 szkl. oleju rzepakowego
¼ szklanki wody
Aromat aniliowy
1 szkl. posiekanych orzechów, ew. ½ szklanki żurawiny lub rodzynek
 

HUMUS Z ZIELONEGO GROSZKU


Składniki:
450 g ugotowanego zielonego groszku
3-4 łyżeczki tahini
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki przegotowanej, zimnej wody
2 ząbki czosnku
sól
1 łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka ziaren sezamu
tahini:
6 łyżek białego sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z prażonych ziaren sezamu (gdy nie posiadamy, użyjmy w sumie 3 łyżek oliwy)

Przygotowanie:
Tahini: na patelni podprażyć sezam (aż się lekko zrumieni), następnie zmiksować go z oliwą i olejem sezamowym na gładką masę.
Hummus: Groszek zmiksować na gładko z sokiem z cytryny, posiekanym czosnkiem, wodą i 1 łyżką oliwy z oliwek. Gdyby pasta była zbyt gęsta, dodać jeszcze odrobinę wody. Następnie dodać tahini i jeszcze raz zmiksować lub wymieszać. Przed podaniem doprawić solą i wymieszać z ziarenkami sezamu.
Podawać jako dip do pity lub pastę na kanapki.
Smacznego!

 

CZEKOŚLIWKA – POWIDŁA Z CZEKOLADĄ


Składniki:
dojrzałe śliwki węgierki ok. 1,5 kg
100 g dobrej jakości czekolady min. 70 % kakao
2-3 łyżki dobrej jakości kakao (jeśli uwielbiamy gorzką czekoladę i chcemy pogłębić czekoladowy smak czekośliwki), ewentualnie cukier trzcinowy do smaku
Przygotowanie:
Śliwki kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Całość gotujemy co jakiś czas mieszając ok. 30 min. Następnego dnia ponownie gotujemy wszystko ok. 30 min. Można też śliwki gotować jeden dzień przez ok. 1 i 1/2 h, do uzyskania oczekiwanej konsystencji. Pamiętaj, dodatek czekolady znacznie zagęści powidła śliwkowe. Do masy dodajemy połamaną na kostki czekoladę, roztapiamy ją i zagotowujemy. Wedle uznania dodajemy cukier trzcinowy gdyby masa była za mało słodka lub by pogłębić smak czekolady i wytrawność kremu – kakao.